Vročinski oblivi in zgodba o pahljači

Sep 22, 2016

Tudi ti poznaš tisti občutek vročine, ki se pojavi od nikoder in ti razžari glavo in celo telo? Pa kapljice potu vsepovsod in še bolj zoprna zardelost? Da se sama sebi zazdiš kot kuhan rak :-(

Moja prva pomoč v tistem trenutku je vedno z mano – pahljača.

Vsekakor pa sem v dobri družbi, baje ima težave z vročinskimi oblivi ali valungami, kot jim tudi rečemo, kar 3/4 žensk v menpavzalnem obdobju, če gre za prezgodnjo ali inducirano menopavzo (posledica medicinskih posegov), pa se jim praktično ne moremo izogniti. Lahko se pojavijo že pred spremembami v menstrualnem ciklu in včasih trajajo leta in leta. Če imamo srečo, niso hudo moteči, če pa jih spremlja izrazito znojenje, rdečica, omotica ali palpitacije ter povzročajo nespečnost, nam lahko pošteno zagrenijo življenje.

In kje so vzroki za valunge?

Domnevajo, da znižanje ravni estrogena povzroči preskok v hipotalamusu (del možganov, odgovoren za zaznavanje telesne temperature), ki ga ta zazna kot pregrevanje in zato sproži procese ohlajanja - naval krvi v kožo in znojenje.

Kako si pomagati?

Predvsem se poskušajmo izogibati sprožilcem, kot so kofein, alkohol, kajenje in močno začinjena hrana, pa tudi sladkor. Poslabšata jih tudi stres in anksioznost, zato nam bodo pomagale tehnike za sproščanje in redno gibanje. Tudi če niste ravno športen tip, se boste že po hitri hoji ali hoji navkreber počutile mnogo bolje, odlična izbira je tudi plavanje, kolesarjenje ali pa ples. Priporočam tudi jogo, tai-či ali dihalne tehnike.

Oblačila naj bodo ohlapna in v več plasteh, da se lahko slečemo, izogibajmo se volni in sintetičnim tkaninam, ravno tako naj bo v več plasteh posteljnina, seveda pa pomaga tudi mlačen tuš ali hlajenje obraza z mrzlo vodo.

Kako je, če te oblije ravno v savni, si ne predstavljam, zato mogoče savnanje ni najboljša izbira. Sama se mu, glede na vse koristne učinke, še nisem odpovedala. Takrat vsaj vem, zakaj me spoti ;-)

Poleti sem odkrila tudi starodavno pomoč, ki je lahko vedno pri roki in olajša najbolj neprijetne trenutke, pahljačo. Seveda nimam samo ene, mogoče jih bom začela celo zbirati...

Olajšanje nam lahko prinesejo tudi nekatere od alternativnih rešitev :

  • soja – vsebuje rastlinske estrogene (izoflavone), ki delujejo podobno, a mnogo šibkeje, kot estrogen. Vedno izberite izdelke iz biološko pridelane soje, kot so tofu, jogurt, mleko ali namazi, če pa vam okus ni všeč, lahko poskusite z izoflavoni v tabletah (30-60mg dnevno). Da je soja odlična izbira tudi za splošno zdravje, kažejo stoletne izkušnje, teh pa žal nimamo za izolirane izoflavone.
  • žajbelj (Salvia officinalis ) - preprosto domače zdravilo, uporabljen kot čaj pa tudi začimba .
  • grozdnata svetilka (Actaea racemosa ) - v lekarni povprašajte za tablete.
  • črna detelja (Trifolium pratense ) - kot čaj ali pa v kapsulah, vsebuje izoflavone.
  • laneno seme;
  • maca - v prahu, žlička na dan, dodana soku, jogurtu ali smutiju;
  • olje svetlina (Oenothera sp.);
  • akupunktura - poiščite izkušenega akupunkturista;
  • homeopatija, včasih je potrebno preizkusiti več različnih substanc;
  • refleksoterapija obraza;
  • v primeru pomanjkanja lahko pomagajo dodatki določenih vitaminov ali mineralov (vitamin D, E, B skupine, folna kislina, magnezij...).

Pa še opozorilo, če vročinske oblive spremlja splošno slabo počutje (slabotnost, hujšanje, driska...), saj je lahko vzrok rakasto obolenje. Ravno tako so lahko posledica prekomernega delovanja ščitnice in pa seveda debelosti.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.