Suha in pekoča nožnica v menopavzi

Nov 16, 2017

To je težava, o kateri nerade spregovorimo, pa nam lahko močno zagreni življenje. Lahko se pojavi kadarkoli v času hormonskih nihanj (nosečnost, po porodu…), najpogosteje pa pri ženskah v menopavznem obdobju. Postane vir frustracij in čustvenih težav, slabo vpliva na naše počutje, prepreči nam uživanje v spolnosti in lahko celo ogrozi naše razmerje. Mogoče se počutimo manj ženske, manj samozavestne in se v zadregi ali strahu celo odpovemo partnerjevi nežnosti.

Vzrok je predvsem pomanjkanje estrogena, kar vodi v atrofijo (tanjšanje) nožnične sluznice, izgubljanje elastičnosti in slabše vlaženje, saj žleze izločajo manj mukusa. Zmanjša se količina laktobacilov, ki ščitijo nožnico pred neželenimi mikroorganizmi, posledično se poruši tudi kislinsko ravnovesje. Poveča se tveganje za atrofični vaginitis – suho, pekočo ali srbečo nožnico, lahko s povečanim iztokom ali manjšimi krvavitvami, s povečanim tveganjem za okužbe.

Da bi težavo omilile, velja najprej začeti s spremembami življenjskega sloga:

  • Intimnih predelov ne umivamo z mili za telo, temveč z intimnim milom s kislim pH (4,5 ali manj), ki naj ne vsebuje parabenov, umetnih dišav, sulfatov... Še bolje pa je, da uporabljamo le vodo. Nožnico njen kisel pH ščiti pred mikroorganizmi, porušenje pH pa vodi v vnetja, zato je ni priporočljivo izpirati. Dražijo lahko tudi agresivni pralni praški, vlažilni robčki, dišeč toaletni papir in peneče kopeli.
  • Perilo naj bo bombažno ali iz drugih naravnih materialov.
  • Kopanje v klorirani vodi izsuši sluznice, tako tudi vaginalno. Ravno tako dehidrirata uživanje alkohola in kave, posebej pa sluznicam škodi kajenje. Vlaženje sluznice lahko zmanjšajo tudi določena zdravila, kot so antihistaminiki in antidepresivi.
  • Zelo pomembna je hidracija, torej da popijemo dovolj tekočine (1,5-2l dnevno), najbolje vodo ali nesladkan čaj. Hvaležni nam bosta naša nožnica pa tudi koža ;-)
  • Na težave vplivajo tudi stres, anksioznost in depresija ter nepravilna prehrana. Bodimo pozorne, da naša hrana vsebuje dovolj vitaminov A, B in zlasti E, potrebnih za ohranjanje zdravega vaginalnega tkiva ter omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo pri vlaženju nožnice. Uživajmo fitoestrogene (v soji in ostalih stročnicah, lanenem semenu, jabolkih, oreških, korenju...). Kolikor se le da, se izogibajmo sladkorju.
  • Pomagajo lahko preparati za vlaženje nožnice, ki pa ne smejo vsebovati dražečih snovi: parabenov in drugih konzervansov, barvil, dišav, derivatov petroleja, alkohola, propilen glikola ipd.
  • Lahko poskusimo negovati nožnico z uporabo naravnih bioloških olj (olivno, mandljevo, kokosovo...) ali organskega gela Aloe vere.
  • Dolgoročno dober učinek bo imelo redno izvajanje Keglovih vaj, ki izboljšajo prekrvavitev sluznice in okrepijo mišice medeničnega dna, tudi tiste, udeležene pri orgazmu, ter zmanjšajo možnost inkontinence (uhajanja urina).
  • Čudeže dela redna spolna stimulacija, s partnerjem ali brez,saj vzdraženost omogoča boljšo prekrvavitev in pospeši vlaženje nožnice. Za lažjo spolnost si lahko pomagamo z vlažilcem (lubrikantom) na vodni osnovi ali pa čisto preprosto z kokosovim oljem. Če imamo partnerja, mu razložimo, kaj je vzrok sprememb v naši spolnosti in ga spodbudimo za daljšo predigro, za več nežnosti v odnosu. Verjetno mu bo odleglo, če mu zagotovimo, da težave niso posledica spremembe naših čustev do njega.

Splača se poskusiti tudi lokalno nehormonsko zdravljenje s probiotiki, ki zdravijo in preprečujejo vnetja nožnice, tako bakterijska kot glivična, in pomagajo ohranjati zdrav pH.

Podporo nam lahko ponudijo še zeliščni dodatki, tako maca (Lepidium meyenii) kot navadna konopljika (vitex agnus-castus) ali grozdnata svetilka (Cimicifuga racemosa), ki vplivajo na hormonsko ravnotežje v našem telesu.

Če pa vse našteto ne pomaga dovolj in težave vztrajajo, je verjetno čas, da se odkrito pogovorite s svojim ginekologom. Tudi tu namreč medicina napreduje, poleg lokalnega hormonskega zdravljenja lahko težave rešujete z vbrizganjem plazme, bogate s trombociti (PRP plazma) ali laserskim posegom.
Tudi užitek v spolnosti je del kvalitete življenja!

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.