Sladek recept brez slabe vesti!

Dec 31, 2016

Sezona kakijev se počasi zaključuje, zato je zadnji čas za okusno kakijevo sladico - skutni narastek s kakijem, brez dodanega sladkorja. Preprosto in hitro!

Potrebujemo:

  • 7 velikih, medenih kakijev (takšnih res zrelih in mehkih),
  • 70 dag puste skute,
  • 5 jajc,
  • 8 žlic polnozrnate pirine moke (polovico lahko zamenjamo s kokosovo moko),
  • 2 žlici rozin, namočenih v rumu
  • ščepec soli,
  • žlička bio pecilnega praška,
  • začimbe po okusu: žlico sesekljane pomarančne/limonine lupinice (jaz jo hranim v hladilniku v kozarčku, pomešano z žlico trsnega sladkorja, da je vedno pri roki), žlička cimeta, pol žličke kardamoma, po četrt žličke pimenta in mletega ingverja.

Ločimo rumenjake in beljake. V skledi penasto umešamo rumenjake, nato dodamo skuto, kakije, moko, pecilni prašek in začimbe ter dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo rozine. Beljake stepemo v sneg in na rahlo vmešamo k ostalim sestavinam. Pekač (38x25cm) obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo skutino mešanico in postavimo v segreto pečico. Pečemo 40 minut na 160-180°C, da na vrhu rahlo porjavi.

Narastek pustimo počivati kakšne pol urice, nato pa ga razrežemo in se prepustimo užitku, brez slabe vesti!

Sicer pa kakija ne imenujemo zaman sadež bogov!

Je izredno hranljiv, zato je krasno okrepčilo po športu, zlasti ker vsebuje 80% vode in tako olajša rehidracijo. Zaradi 18% vsebnosti sladkorja z njim ne pretiravajmo. Še najboljši je surov za zajtrk, saj nam da zagon za začetek dneva in hkrati z vlakninami, ki jih vsebuje, uredi prebavo. Idealen je tudi v času stresa in za preganjanje utrujenosti kratkih zimskih dni.

Vsebuje velik delež beta karotenov, močnih antioksidantov, ki so predstopnja vitamina A, potrebnega za zdravo kožo, vid in sluznice. Bogat je tudi z minerali (kalij, fosfor, magnezij...) in vitaminom C – odvisno od zrelosti sadeža. Deluje diuretično (pospeši izločanje vode) ter zaščitno na naša jetra in celoten prebavni trakt.

Torej privoščimo si ga, kadar potrebujemo hiter dvig energije, tudi v teh predprazničnih dneh.

ps:

Želim ti pogumen skok v prihajajoče leto, obilo miru in časa zase. Predvsem pa eno strastno, strastno 2017!

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.