Poskrbi zase!

Mar 20, 2017

Za nas, ženske, se zdi tako naravno, da skrbimo za vse okrog nas, za otroke, partnerja, ostarele starše in zapuščene živali, pa še v službi sprejemamo vedno večje obremenitve in odgovornosti.

Dajemo in dajemo, ne da bi pomislile nase, saj vendar nočemo biti sebične. Tako so nas naučili. Če bi najprej poskrbele zase, bi se počutile neprijetno.

A pregovor pravi, da iz praznega vodnjaka ne moremo dobivati vode, zato najprej napolnimo svoj notranji vodnjak! Ko poskrbimo za svoje najgloblje potrebe, prevzemamo odgovornost, do sebe in vseh tistih, ki so odvisni od nas. Zanje lahko poskrbimo na bolj zdrav in učinkovit način.

Ne čakajmo, da drugi poskrbijo za nas, saj bomo verjetno razočarane. Raje se vprašajmo:

Kaj sem danes naredila zase, da bi se počutila bolje?

Dovolj je, da začnemo z majhnimi koraki, z uresničevanjem malih želja, nečesa, kar nas napolni z energijo, strastjo in veseljem do življenja.

Jaz sem izbrala plezanje. Redno si vzamem čas, včasih cel vikend, za to svojo strast. Vedno v družbi zabavnih ljudi, nasmejemo se in izzivamo drug drugega. Plezanje je naporen trening za telo, pa tudi za moj um, saj zahteva koncentracijo in skoraj meditativno stanje. Mojo dušo napolni s svobodo. Daje mi energijo, samozavest in pogum za vsakdanje izzive.

Verjamem, da to ne bo prava izbira za vsako žensko ;-). Lahko pa preizkušaš različne aktivnosti, dokler ne najdeš tiste, ki jo začutiš, ki te nagovori, v katero se zaljubiš. Redno posvečati čas sebi lahko pomeni pravo revolucijo v tvojem življenju, ko postaneš bolj zdrava in srečna.

Kar pogumno na pot odkrivanja, kako si privoščiti, kar si zaslužiš.

Nekaj preizkušenih načinov sledi:

  • Posveti se svojemu telesu, ki te nosi skozi življenje, da ti ga ne bo prehitro načel zob časa. In čekani stresa, ki so pravi strup, tako fizično kot psihično. Naj vsak tvoj dan vodi GPS – Gibanje, dovolj Spanja in primerna Prehrana. Pa prepovej telefonu vstop v spalnico!
  • Vzemi si čas za sprostitev, vsak dan vsaj 10-15 minut. To je učinkovit način uravnavanja stresa, hkrati pa nujen za razmišljanje in vpogled v to, kaj si res želiš. Lahko je to meditacija, joga, molitev, dolg sprehod ali poslušanje čudovite melodije ob vonju dišečih svečk. Ali pa noro zapleši ob svoji najljubši glasbi. Po večerji si namesto kavča privošči lahkoten sprehod. Mogoče bo medtem kdo drug pospravil (ali pa boš potem imela več energije, da to narediš sama).
  • Vsak dan si privošči majhna razvajanja, ki te napolnijo z radostjo in dobrim počutjem. Naj bo to enkrat masaža hrbta, drugič dišeča peneča kopel, pa obisk frizerja, dolg sprehod, koncert, film ali prijeten večer v družbi. Ne išči stvari, ampak doživetja! OK, rože ne spadajo pod stvari, zato si kar kupi šopek.
  • Ko se zjutraj pogledaš v ogledalo, si nameni prijazno misel. Lahko se tudi nasmeješ svojim razkuštranim lasem.
  • Privošči si luksuz, biti avtentična ti. Včasih je težko priznati in sprejeti svoja čustva, toda ko raziskuješ, kaj se dogaja v tebi, ko prepoznaš strahove, žalost in stare zamere, odkriješ, kaj te omejuje in utesnjuje. Če smo v zadregi in skrivamo svoja čustva, se nam lahko zgodi, da izgubimo stik z njimi. In omejimo tudi svoje doživljanje sreče, navdušenja in strasti. Zadušena čustva ustvarjajo blokado, ki lahko vodi v bolezen.
  • Nauči se reči NE, vsak dan vsaj enkrat. Verjamem, da to ni lahko. Mogoče ti bo pomagalo, če si, preden odgovoriš na zahtevo nekoga, vzameš premor za razmislek, od kod prihaja tvoj »Ja«. Če ni iskren, reci raje »Ne«. Tako si boš izborila dragocene trenutke zase.
  • Neguj odnose, saj ti napolnjujejo življenje s smislom, in dobre stvari zahtevajo svoj čas. Toda če ti prinašajo več stresa kot veselja, če izčrpavajo tvojo energijo, prereži takšne nezdrave vezi. In če se res ne moreš kar obrniti od nekoga, potem postavi jasne meje in ne popuščaj. V odnos naj vlagata obe strani.
  • Prosi za pomoč, kadar jo potrebuješ. To ni znak šibkosti, ampak inteligentne ženske.
  • Priznaj, ko se zmotiš, toda nikdar se ne opravičuj, ko imaš prav. Odpuščaj, še posebej, ko se ti zdi to nemogoče.
  • Piši si dnevnik hvaležnosti, vsak dan, pa tudi če si hvaležna le za to, da nisi imela migrene ali da ni deževalo. Napiši si stvari, ki si jih naredila tisti dan in na katere si ponosna. In vsak dan se vsaj trikrat nasmej, nenadoma boš bolj srečna.
  • Zaupaj svoji intuiciji. Tvoj trebuh razmišlja hitreje kot tvoja glava.
  • Odpovej se perfekcionizmu, karkoli že počneš. Nered je zabaven, popolni ljudje pa so dolgočasni.
  • Zjutraj se pretegni v postelji in vizualiziraj pozitiven dan. Si že poskusila z afirmacijami?

Natresla sem ti kup idej, a spremembe, tudi če na boljše, so vedno naporne. Preusmeritev pozornosti nase, na svoje dobro počutje, terja čas. Zato ugotovi, kje si trenutno, to sprejmi ter preizkusi načine skrbi zase.

Naredi si načrt, ja, napiši si ga, da bo bolj držal. In imej ga vedno pri roki, dokler dejanja ne postanejo rutina.


Slika je delo mlade umetnice Jane Radonjic.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.