Mlada po 50-tem? (1. del)

Aug 16, 2017

Ni nam enostavno, sodobnim ženskam, v tem času kulta mladosti. Kajti neizbežno pride trenutek, ko se v ogledalu zazremo v nove gubice, se naveličamo puliti sive lase (ker jih je preprosto preveč) in se zavemo povešene kože. In ko nepreklicno minejo še naša plodna leta, se s strahom zazremo v prihodnost:« Nas čaka samo še staranje?«.

Staranje in menopavza gresta z roko v roki, zato je nemogoče reči, katere spremembe so del naravnega procesa staranja (ki se začne že kmalu po 20-tem) in katere so predvsem posledica znižanega nivoja spolnih hormonov. Oboje pa lahko vodi v to, da se v naši novi (starejši) koži ne počutimo več dobro.

Kaj se pravzaprav dogaja v času menopavze? Z upadajočim nivojem estrogena izgubljamo kolagen in elastin, ki skrbita, da je koža čvrsta, prožna in napeta. Posledično se koža stanjša, vse manj je odporna na obrazno mimiko (mrščenje pa tudi smeh), zato nastajajo gube in brazde. Zmanjša se tudi izločanje maščobe, ki ščiti kožo, zato postaja bolj suha in občutljiva. Pa še čisto pubertetniška težava se lahko vrne – akne.

Navidezno rešitev nam obljublja katera od oblik NHZ (nadomestno hormonsko zdravljenje). A za spremembami našega izgleda se skriva mnogo več kot izguba spolnih hormonov, saj je naša koža pravo ogledalo našega zdravja, tako telesnega kot duševnega. Tako kot sijoč, radosten nasmešek na obrazu prikrije marsikatero gubo, jih naše nezdrave navade poglabljajo.

Na to, kako se staramo, v veliki meri vpliva genetika, torej dedne informacije v obliki genov, še v večji meri pa naš življenjski stil, ki vpliva na izražanje teh genov, vse od prehrane do kroničnega stresa, toksinov, pomanjkanja gibanja, negativnih misli in vzorcev.

Staranje je namreč tesno povezano z manj ali bolj intenzivnimi vnetnimi procesi v našem telesu. Takšna vnetja pospešujejo kajenje, fizična neaktivnost, stres in pomanjkanje spanja, ki nas torej dobesedno starajo. Pomembno vlogo igrajo prosti radikali, to so zelo reaktivne molekule, ki nastajajo v našem telesu tekom presnove, pa tudi zaradi izpostavljenosti sončnim žarkom in toksinom (strupenim snovem iz tobaka, prometa, delovnega okolja…) in se vežejo na celice ter jih poškodujejo, kar vodi v vnetja.

Da naša koža ne bi govorila zgodbe o prezgodnjem staranju, lahko poskrbimo zanjo na več načinov:

  • Pazimo na izpostavljenost soncu, saj je vzrok fotostaranja, potemni pa tudi starostne pege. Za tvorbo D vitamina je dovolj že 10-15 minut sončnih žarkov na naši koži, a izogibajmo se najmočnejšega sonca (11-16h). Potem pa se zavarujmo z oblačili in zaščitno kremo, po možnosti z zaščito na mineralni osnovi. Ne pozabimo namazati rok in vratu, za obraz pa je najbolje, da je zaščiten vedno, kadar smo na soncu.
  • Dovolj spimo, spanec je res lepotilen, saj pomaga zniževati stresne odzive telesa in pospeši regeneracijo.
  • Pijmo dovolj tekočine, najbolje vodo ali zeliščne čaje, hidracija odplavlja toksine in napenja kožo.
  • Prehranjujmo se zdravo, kar pomeni obilico sadja in zelenjave, polnozrnata žita, semena in oreške, omejimo pa živila živalskega izvora. Izogibajmo se trans-maščob ter rafiniranih ogljikovih hidratov. Kaže, da se bel sladkor direktno veže na kolagen, ta pa izgubi prožnost.
  • Negujmo svojo kožo, redno jo čistimo, a bodimo nežni, izogibajmo se vroči vodi. Pred spanjem vedno odstranimo ličila. Uporabljajmo kvalitetno hidratantno kremo, da navlaži kožo, in reden piling za odstranjevanje odmrlih celic, da bo koža na pogled bolj sveža. Ker koža absorbira velik delež tistega, s čimer jo namažemo, bodimo res izbirčne pri kozmetiki. Dražji izdelki niso nujno učinkovitejši. Varneje je izbrati izdelke z bio certifikati, sicer pa preverimo vsebino krem, da se izognemo parabenom, mineralnim oljem, sintetičnim dišavam in konzervansom… Kreme lahko vsebujejo pomembne antioksidante: vitamini A, C, E, izvleček zelenega čaja, alfa lipoično kislino, DMAE, koencim Q10… Ne eksperimentirajmo preveč s kozmetičnimi preparati, saj tako povečamo tveganje za alergične reakcije. Da opazimo učinke, je potrebno nekaj potrpljenja, elastin in kolagen se npr. regenerirata v 4 mesecih.
  • Naša koža bo vesela tudi masaže, zlasti zvečer, uporabimo lahko masažno olje s par kapljicami eteričnega olja sivke. Koža bo bolje prekrvavljena, nežna masaža pa nas bo tudi sprostila, ublažila stres in nam pomagala zaspati.
  • Izogibajmo se kroničnemu stresu, kajti povišan stresni hormon kortizol stara tudi kožo obraza, poslabšuje vnetja, slabša celjenje poškodb in celo pospeši razvoj rakavih sprememb. Pomagajmo si s sproščanjem in izogibanjem največjim stresorjem, kot so pomanjkanje spanja, slaba prehrana, tesnobnost, negativne misli.
  • Kritična stresorja pri prezgodnjem staranju sta kajenje in onesnažen zrak. Kajenje poslabša prekrvavljenost in s tem prehranjenost kože, poškoduje pa tudi tako elastin kot kolagen. Tako koža izgubi sijaj in se še hitreje guba.
  • Na našo kožo vpliva tudi kronično zaprtje, zato uživajmo dovolj vlaknin in tekočine. Pomagamo si lahko z mletim lanenim semenom, ki je še vir koristnih omega 3 maščob.
  • Fizična aktivnost je lahko naš vrelec mladosti, saj izboljša prekrvavitev, do celic v koži pride več hranil in kisika. Ne zapadajmo v ekstreme, tako kot premalo gibanja nam tudi izčrpavajoče pretiravanje lahko škodi.

Predvsem pa naj naša mladostnost izvira znotraj nas, iz strasti do življenja, igrivosti in humorja.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.