Menopavza je super!

Jan 31, 2017

Ne boš verjela, a vedno bolj sem navdušena nad menopavzo. Predvsem zato, ker sem na prehodu v srednja leta našla svoje poslanstvo. In pogum, da ga uresničujem.

Potrebno je le malo potrpljenja in skrbi zase.

Pa tudi zato, ker mi samozavestne, zrele ženske razkrivajo, da je menopavza darilo, ki nas vabi na pot trajne transformacije na fizičnem, psihološkem in duhovnem področju. Ne v čas jeseni, temveč v plodovito drugo pomlad. Da to ni konec ali izguba, temveč nova svoboda, ki traja do konca življenja. To je rojstvo nove, senzualne, neposredne, intuitivne, svobodne in močne ženske. Tam zunaj nas čaka širno polje možnega, izven omejujočih kulturnih okvirjev.

Katere so torej dobre strani menopavze?

  • Prva stvar, ki pomeni veliko olajšanje za večino žensk, je seveda prenehanje menstruacij. Torej nič več vložkov in tamponov, nič več presenečenj na dopustu, sproščenost pri ukvarjanju s športom in ja, spet lahko brezskrbno oblečemo bele hlače. In prihranjen denar porabimo za nakup seksi spodnjega perila . Še bolj so vesele ženske, ki so imele zelo hude krvavitve, pa tudi tiste z izrazitimi PMS ali bolečimi menstruacijami. Rešimo pa se tudi skrbi zaradi možnosti zanositve, ki nas rada muči v času nerednih ciklov predmenopavzalnega obdobja.
  • Spolnost lahko postane polna še nepoznanih užitkov, bolj sproščena in zadovoljujoča. Lahko se ji prepustimo brez strahu pred zanositvijo. Mogoče bo potrebna daljša predigra ali pa kakšen lubrikant (vlažilec nožnice), saj se zmanjša izločanje sluzi med spolnim odnosom, zaradi manjše ravni estriola se stena nožnice tudi tanjša in je manj elastična. A izbira lubrikantov je res bogata, tako vodnih kot oljnih ali silikonskih – preizkusite različne in najdite pravega. Po možnosti takega brez parabenov. Ter ne pozabite zlatega pravila: Najbolj nas ohranja v formi redna spolnost, s partnerjem ali brez! Pametna ženska bo seveda uporabljala zaščito pred zanositvijo vsaj še 1 leto po zadnji menstruaciji oz. 2 leti, če je mlajša od 50 let. Da res ne bo nikdar več smrkavih nosov, neutolažljivega joka in umazanih plenic!
  • Menopavza je olajšanje za ženske s hormonsko pogojenimi glavoboli, zlasti migrenami (to je bolečina na eni strani glave, ki jo lahko spremlja bruhanje, avra – motnje vida, občutljivost na svetlobo...). Migrene so sicer pogostejše v času ovulacije ali menstruacije, največkrat zaradi pomanjkanje progesterona. Žal pa jih lahko sprožijo tudi stres, uživanje alkohola, čokolade, staranega sira, dehidracija, težave s hrbtenico...
  • V menopavzi se skrčijo ali celo izginejo fibroidi. To so benigni tumorji v ali na maternici, povezani s prevlado estrogena in njegovimi nihanji, ki lahko povzročajo hude menstrualne krvavitve in bolečine ali pa pritiskajo na mehur.
  • Menopavza pa je tudi čas za življenjsko bilanco, ko se naša pozornost obrača navznoter in se osvobodimo pritiska, da zadovoljujemo potrebe in namene drugih ljudi. Ko minejo turbulentna leta menopavznih sprememb, ženska nenadoma občuti novo energijo, tako fizično kot psihično. In takrat je čas, da se vpraša: Ali grem v pravo smer, ali vlagam svojo energijo v prave odnose, svoj čas v stvari, ki so mi res pomembne in ki mi prinašajo veselje?

Modrost neštetih izkušenj nam odkriva, kdo smo in kaj želimo narediti s svojim življenjem. Končno imamo čas, da poslušamo signale našega telesa in ugotovimo, kaj res potrebuje.

Ne bojmo se izraziti svoje potrebe, da postavimo sebe in svoje dobro počutje na prvo mesto! Bodimo v stiku s svojimi čustvi, tudi če je to jeza, ki nenadoma privre na dan.

In ko vemo, kaj lahko pričakujemo, nas ni več strah potovanja.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.