Krvava nedelja

Apr 21, 2017

Se ti je že zgodilo, da si se nič hudega sluteč prebudila, pa te je pričakala poplava krvi? Mene je neke nedelje pošteno prestrašila.

Potem pa sem ugotovila, da je takšna huda menstrualna krvavitev (menoragija) , ki se kar noče končati, dokaj pogost spremljevalec menopavznega prehoda. Spremljajo jo lahko tudi boleči krči in krvni strdki, ki te navdajo z grozo. Na srečo pa je to redko znak, da je kaj resno narobe. Če takšna krvavitev traja več kot 10 dni, je seveda dobro obiskati ginekologa, da izključi bolezenske vzroke (več spodaj). A večinoma gre preprosto za posledico hormonskega neravnovesja, predvsem pomanjkanja progesterona.

Že kmalu po 35-tem letu namreč marsikateri cikel mine brez ovulacije (je anovulatoren), pri 40-tih je takih že polovica ciklov. Pri ovulaciji se iz folikla sprosti dozorelo jajčeca, ki nato potuje po jajcevodu, iz preostanka folikla, nekakšne ovojnice, pa se tvori rumeno telesce, ki sprošča progesteron. Kadar pa do ovulacije ne pride, je raven progesterona, ki bi v tem delu cikla morala biti najvišja, zelo nizka, estrogen pa je v relativnem presežku (estrogenska dominanca). Ta je lahko tudi posledica pretiranega stresa, premalo vlaknin v prehrani in ksenoestrogenov iz okolja. Vodi v prekomerno debeljenje maternične sluznice in njeno dolgotrajno luščenje, lahko nastopi izredno močna in dolgotrajna krvavitev.

To lahko pomeni, da moramo vložke ali tampone menjavati vsako uro, jih menjati tudi ponoči, kri nam lahko premoči celo oblačila in včasih se zdi edina rešitev brisača med nogami. Včasih lahko opazimo krvne strdke celo v velikosti oreha. In da bi bila stvar še bolj neprijetna, takšne krvavitve lahko trajajo tudi več tednov. Če jih spremljajo še boleče in občutljive dojke, ste lahko skoraj gotove, da je krivo pomanjkanje progesterona.

Če nas takšno krvavenje ne moti pretirano in vemo, da zanj ni kakšnega resnega vzroka, lahko počakamo, da pač mine. Pogosto pa ima preveč neprijetne učinke, tako psihološke kot fizične. Poruši nam lahko običajen ritem življenja, v družbi smo nesproščene in v zadregi. Predvsem pa lahko vodi v povečano izgubo železa, ki ga telo ne more učinkovito nadomeščati, ne tvori se dovolj hemoglobina in nastopi slabokrvnost.

Ker je posledica slabokrvnosti utrujenost, šibkost, kratka sapa ob najmanjšem naporu in razdražljivost, je pomembno, da čimprej začnemo nadomeščati izgubljeno železo. Naše telo sicer najlažje absorbira železo iz živalskih virov (meso, školjke in ribe), a tudi vegetarijanke ne bodo prikrajšane. Z železom so bogata bučna semena in sezam, različni oreščki, stročnice (soja, leča…), kakav (dober izgovor za vrstico temne čokolade :) ) ter seveda špinača in druga zelena listnata zelenjava. Za posladek si privošči suho sadje, ribez ali češnje. In ne pozabi na dovolj visok vnos vitamina C, ki je nepogrešljiv za absorbcijo železa.

Pomoč na dolgi rok nam ponujajo tudi zelišča. Preizkušeno učinkovit je Vitex agnus-castus ali navadna konopljika, ki se uporablja že tisočletja in z neposrednim učinkom na hipofizo vpliva na normalizacijo progesterona. Neželenih učinkov praktično nima, pomaga pa tudi omiliti PMS. Potrebno je vztrajati in ga jemati vsak dan nekaj mesecev, da razvije poln učinek.

Ravno tako bodite pozorne na vnos vitaminov, zlasti vitamina A, B kompleksa ter C in E.

Nekatere ženske si pomagajo s homeopatskimi pripravki ali pa z bioresonanco.

Pomembno je, da si v času močne krvavitve privoščite mir, izogibajte se stresu in počivajte, kolikor se le da. Zraven pa pijte čaj iz rmana, plahtice in gosje trave, pa še malo melise in kamilice dodajte.

Na koncu pa še drugi mogoči vzroki za hude menstrualne krvavitve:

  • polipi ali miomi v steni maternice, gre za benigne (nenevarne) tvorbe;
  • izvenmaternična nosečnost ali spontani splav;
  • zelo redko je vzrok krvavitve lahko rak, tako maternice kot materničnega vratu ali jajčnikov;
  • endometrioza (razrast maternične sluznice izven maternice);
  • vnetje zgornjega genitalnega trakta;
  • bolezen ščitnice.

Rešitve, ki vam jih lahko ponudi medicina:

  • Hormonsko zdravljenje npr. kombinirane kontracepcijske tabletke, za zaustavitev hude krvavitve celo dvojne odmerke za 10 dni, kar pa zna voditi v zastajanje vode, slabost in občutljive dojke.
  • Maternični vložek (Mirena), ki izloča progestagen, lahko prvih 6 mesecev povzroči še hujše in bolj neredne krvavitve.
  • Kirurško zdravljenje: odstranitev zadebeljenega endometrija (abrazija) ali pa endometrijska ablacija – uničenje maternične sluznice s pomočjo toplote .
  • Histerektomija – ostranitev maternice, ki bi morala biti res rešitev v skrajni sili in ko so izčrpane vse ostale možnosti. Ženska se namreč lahko sooči z nepričakovanimi psihološkimi posledicami.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.