Konopljika za ženske težave

Dec 26, 2017

Ne, navadna konopljika (Vitex agnus castus) nima kaj dosti skupnega s konopljo, saj jo uvrščamo celo v drugo družino – verbenovke.

A ta skromen sredozemski grm nam daje edino zelišče, ki učinkuje direktno na ženske hormone in nežno uravna njihov ples. Uporablja se posušene plodove; temne, drobne jagode, ki imajo oster, rahlo pikanten okus, podoben popru, na katerega spominja tudi oblika.

Moški pa se ji raje izognejo, saj je niso zaman poimenovali »poper menihov«, le-ti so jo v srednjem veku uporabljali kot anafrodiziak, torej za zmanjšanje spolnega poželenja in preganjanje nespodobnih misli. Tudi latinsko ime agnus castus, kar pomeni »čist kot jagnje«, kaže na to, da se zoperstavlja testosteronu in iz moškega naredi krotko jagnje.

Je pa konopljika najboljša prijateljica žensk, saj pomaga harmonizirati hormone, zlasti uravnoteži razmerje estrogena in progesterona, ki uravnavata tako menstrualni cikel in plodnost kot razpoloženje, zadrževanje vode, presnovo maščob… Pogosto namreč prihaja do estrogenske dominance, prevlade estrogena nad progesteronom, kar vodi v težave PMS (predmenstrualnega sindroma), v perimenopavzi pa povzroča motnje cikla, dolgotrajne in močne menstruacije, boleče dojke, neplodnost in pridobivanje teže.

Točen mehanizem delovanja sicer ni znan, deluje pa celoten kompleks fitoaktivnih snovi, ki jih vsebuje (glikozidi, flavonoidi, terpeni in alkaloidi), ne le posamezna učinkovina. Vpliva na prednji reženj hipofize (predel možganov, ki nadzira delovanje žlez) ter modulira izločanje hipofiznih hormonov. Veže se na dopaminske receptorje, ravno dopamin pa je tisti živčni prenašalec, ki zavira izločanje prolaktina. Prolaktin je sicer hormon dojenja, ki pa pliva tudi na naše spanje, razpoloženje, občutek zadovoljstva in pozornost. Njegovo pretirano izločanje (hiperprolaktinemija) pa je, skupaj z insuficienco rumenega telesca (ko se v lutealni fazi izloča premalo progesterona) vir mnogih ženskih težav.

Kdaj nam konopljika lahko pomaga:

  • V perimenopavzi, saj izboljša nevrovegetativne motnje – valunge, vrtoglavice, razdražljivost, napihnjenost, zadrževanje vode in prve znake depresije.
  • Tako v plodnih letih kot v menopavznem obdobju uravnava neredne menstruacije: amenorejo (odsotnost menstruacije), oligomenorejo (razmik med menstruacijami krajši od 25 dni), polimenorejo (razmik večji od 36 dni) ter dismenorejo (boleče menstruacije s krči).
  • Učinkovita je tudi pri PMS, olajša tako fizične kot psihične težave: razdražljivost, nihanja razpoloženja, tesnobnost, napihnjenost, zaprtje, slabost, migrene, napete in boleče dojke, akne, kompulzivno željo po določeni hrani.
  • Pri neplodnosti lahko olajša zanositev, saj poviša nivo LH in s tem progesterona, hkrati pa zniža izločanje prolaktina.
  • Uporablja se za normalizacijo ovulacije in menstruacije po prekinitvi jemanja hormonske kontracepcije.
  • Je eno najučinkovitejših zelišč pri PCOS (policistični ovariji), ki so posledica hormonskega neravnovesja. Vendar le v primeru, če ni povišan LH (luteinizirajoči hormon).
  • Olajša laktacijo (izločanje mleka) in zna pomagati pri mastitisu.
  • Ker uravnoteži izločanje progesterona, ki sprošča mišice, deluje tudi proti krčem, ima pa tudi sedativen učinek, zato pomirja in omili tahikardije (hitro bitje srca).

V Nemčiji, kjer so naredili tudi kar nekaj kliničnih študij učinkovitosti, jo predpisujejo tudi zdravniki, predvsem za zdravljenje neplodnosti ali ob spontanih splavih, pri PMS in v menopavznem obdobju za lajšanje menopavznih težav, zlasti močnih in dolgotrajnih menstruacij.

Odmerjanje: 40-800mg suhega ekstrakta v kapsulah dnevno oz. 30-45 kapljic tinkture dvakrat dnevno na prazen želodec. Kot pri večini zelišč je potrebne nekaj potrpežljivosti, opazne učinke lahko pričakujete po 2-3 mesecih uporabe. Odlično se kombinira z muškatno kaduljo (Salvia sclarea).

Vedite pa, da boste lahko zaman pričakovale učinek, če so vaša jetra v slabi kondiciji, tu se namreč presnavljajo hormoni. Takrat bo potrebno izboljšati življenjski slog, torej uravnotežiti prehrano (dosti zelenjave in izogibanje sladkorju), se naučiti uravnavati stres in podpreti delovanje jeter z zelišči (pegasti badelj,artičoka, regrat, rman…).

Konopljike ni priporočljivo uživati v nosečnosti, saj ni podatkov o varnosti v tem obdobju. Ravno tako je zaradi možnih interakcij ni dobro kombinirati s hormonsko kontracepcijo in NHZ, niti z bioidentično progesteronsko kremo. Teoretično so možne tudi interakcije z zdravili, ki vplivajo na nivo dopamina (antipsihotiki, antiparkinsoniki…).

Zaradi pikantnosti se lahko ob uživanju pojavi slabost ali prebavne motnje, redko pa tudi alergije.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.