Kaj pa kadar zaškripa?

Sep 19, 2017

Vse kaže, da se je menopavza lotila tudi mojih sklepov. Ja, prav si prebrala, tudi za bolečine v sklepih so lahko krive hormonske spremembe. Po zadnjem sestopu z Velike Babe (2127m) so bila namreč moja kolena kar nekam bunkasta, zatečena in boleča, počepanje pa skoraj nemogoče. Svoje je gotovo dodala dehidracija, ki običajno vnetja še pospešuje, a glavnega krivca sem poiskala drugje.

Učinki estrogena na sklepe niso popolnoma pojasnjeni, znano pa je, da estrogen vpliva na zaznavanje bolečine ter blaži vnetja. Upadanje estrogena se pogosto poveže z drugimi razlogi za boleče sklepe, npr. poškodbami, obremenitvami zaradi povečane telesne teže, šibkimi mišicami in premalo gibanja, stresom in nepravilno prehrano, pa tudi izgubo kostne mase zaradi osteoporoze.

Bolečina se lahko pojavi v vsakem sklepu, torej v točki, kjer se stikata 2 kosti. Trajna bolečina nas upočasni in izčrpa, pa še stari se nenadoma počutimo. A ne zatekajmo se k protibolečinskim tabletam, kajti sklepi so iz živih celic, ki jih lahko okrepimo in nahranimo.

Z leti se sicer sklepi neizbežno obrabljajo, toda lahko jih zaščitimo pred poškodbami in pospešimo njihovo obnovo:

  • Preverimo svojo držo in biomehaniko preko vzorcev obrabe čevljev ter kupimo ustrezno športno obutev (za pronatorje oz. supinatorje). Tudi na splošno investirajmo v dobre, po možnosti oblazinjene čevlje, ki bodo blažili udarce ob hoji. Pri nepravilni drži nam lahko pomaga osteopat ali kiropraktik, preizkušena je tudi Alexander tehnika, učinkovita za izboljšanje drže pa še za marsikaj drugega.
  • Pomembno je z gibanjem okrepiti mišice okoli sklepov, da lahko ublažijo udarce in obremenitve ter preprečujejo obrabo mehkih tkiv v sklepih. Z gibanjem hkrati prispevamo k nižji telesni teži in tako manjšim obremenitvam sklepov, ter k boljši prekrvavljenosti sklepnih tkiv. Zelo priporočljiva je joga, ki poveča prožnost in elastičnost naših sklepno-mišičnih enot, pripomore pa tudi k moči in ravnovesju, tako da se mišice lažje prilagajajo raznim nerodnim položajem in bolje blažijo udarce. Kolesarjenje verjetno celo ojača hrustanec, vsekakor pa okrepi mišice okrog kolena.
  • Poškodba povzroči akutno vnetje sklepa (bolečina, oteklost in pordelost), ki kmalu izzveni, sploh če se držimo protokola 4: počitek in privzdignjen položaj prizadetega dela, hlajenje in kompresija z elastičnim povojem. Vendar za učinkovito celjenje sklepnih tkiv je potrebno gibanje, sicer lahko pride do togosti sklepov, ker podporne strukture izgubijo moč in obliko. Mogoče se bo z gibanjem bolečina poslabšala, toda če se posvetujemo s fizioterapevtom, nam bo gotovo svetoval primeren način, npr. vaje v vodi. Včasih je pač potrebno malo stisniti zobe za dolgoročno korist.
  • Včasih lahko olajšanje pri bolečih sklepih prinese že pitje navadne vode. Pogosto smo namreč dehidrirani, kar vpliva na količino sinovijske tekočine, s katero so sklepi podmazani in ki hrani hrustanec in odplavlja presnovke.
  • Kroničnega vnetja sklepov se je dobro lotiti tudi s pravilno prehrano: Izogibajmo se hrani, za katero smo preobčutljivi (to lahko ugotovimo z izločevalno dieto) in hrani, ki vnetja pospešuje: ocvrte jedi, hidrogenirane maščobe, industrijsko rdeče meso, sladkor, bela moka in ostali prečiščeni ogljikovi hidrati, gazirane pijače… Protivnetno pa delujejo: temno zelena zelenjava, omega-3 maščobe (v semenih, oreških in mastnih ribah), z antioksidanti bogato sadje in zelenjava (bolj ko je raznobarvno, bolje je), hladno stisnjena olja, polnozrnate žitarice, zlasti tiste brez glutena (proso, kvinoja, riž). In bogato uporabljajmo začimbe kot so ingver, kurkuma, cimet in česen.
  • Vnetje v naših sklepih še okrepijo tako strupi iz okolja kot čustveni stres (strah, jeza, zamera, krivda…), stres in občutek preobremenjenosti pa povzroči še bolečine zaradi zateglosti naših mišic. Pomagala nam bo masaža ali pa akupunktura ter izogibanje strupom, kolikor se le da (sem spada tudi kajenje).
  • Poskusimo lahko prehranske dodatke: glukozamin sulfat in hondroitin, ključna za tvorbo hrustanca, ter MSM, ki zmanjšuje tudi vnetje. Možno je v sklep vbrizgati hialuronsko kislino, ki učvrsti površino hrustanca in preprečuje kopičenje vnetnih celic v sklepnem prostoru.
  • Ne pozabimo na vitamine C, D in E.

Obstajajo tudi alternativne terapije, ki se jih splača preizkusiti:

  • Zanimiv je kapsaicin, sicer aktivna snov v čilijih, ki se vtre v kožo in po začetnem pekočem občutku omili bolečino.
  • Vražji krempelj se uporablja tako za boleče sklepe kot mišice in kite. Bozvelija je znana iz ayurvede in blaži vnetna stanja, torej tudi boleča vnetja sklepov.
  • Zanimiva je tudi uporaba vrbovega lubja in gela arnike.

In kaj bom storila sama? Že danes bom začela z nekajmesečno kuro s kombinacijo hondroitina, MSM in glukozamina.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.