Izzivi srednjih let

Sep 11, 2018

(Članek, objavljen v reviji ADMA, št.21, maj/junij 2018, letnik V)

Srednja leta so neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, ki lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi čudovite priložnosti, ko na novo odkrivamo in izražamo svoje življenjsko poslanstvo.

Prve hormonske spremembe menopavze so me presenetile že pri 42 in me našle popolnoma nepripravljeno. Kot večina deklet sem se v osnovni šoli spoznala z menstrualnim ciklom, materinska šola in kup knjig so mi pomagali skozi nosečnost, o zaključku svojih plodnih let pa nisem izvedela ničesar.

Začudilo me je, kako malo kredibilnih informacij je na voljo, glede na to, da menopavzni prehod predstavlja za žensko prelomnico, primerljivo s puberteto, ko se nam zdi, da se ne prepoznamo več.

Ko se ženske soočamo z izkušnjo menopavze, ima le-ta pomemben učinek na naše delo in življenje, saj prinaša spremembe ne le na telesnem, temveč tudi psihološkem in čustvenem nivoju. Izziv je že sama po sebi, sploh če jo dojemamo kot začetek konca naše ženskosti. Pogosto pa jo spremljajo še značilne težave, kot so vročinski oblivi, nespečnost, nihanja razpoloženja, utrujenost, inkontinenca, suha nožnica … In to ravno v obdobju, ko že tako težko lovimo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Verjetno smo razpete med starajočimi se starši in odraščajočimi otroki. Ali pa otroci, okrog katerih se je leta vrtel naš svet, zapuščajo gnezdo. Pod drobnogledom se znajde partnerstvo, ki je postalo zgolj rutina. Vedno težje smo kos pritiskom in zahtevam na delovnem mestu ter prepogosti starostni diskriminaciji.

Neizbežno pride še trenutek, ko se v ogledalu zazremo v nove gube in brazde ter povešeno kožo, se naveličamo puliti sive lase (ker jih je preprosto preveč) in se dokončno zavemo neusmiljenega procesa staranja. To seveda negativno vpliva na našo samopodobo, sploh v družbi, osredotočeni na kult mladosti. A na to, kako se staramo, v veliki meri sicer res vpliva genetika, torej podedovani zapis v naših genih, še v večji meri pa naš življenjski stil, ki uravnava izražanje teh genov, vse od prehrane do kroničnega stresa, okoljskih strupov, pomanjkanja gibanja, negativnih misli in vzorcev.

Najpogostejša težava menopavze so sicer vročinski oblivi. Morda le zamahnemo z roko glede tega, dogaja pa se, da nam bistveno zmanjšajo kakovost življenja. Lahko nas spravljajo v zadrego v službi, a tudi kratijo spanec. In ko smo neprespane, smo utrujene, razdražljive, težko se skoncentriramo. Oblivom se lahko pridružijo palpitacije (neenakomerno bitje srca) in občutki slabosti. Včasih je tako hudo, da se počutimo, kot da bi nas oblečene v puhovko zaprli v savno.

Prvi korak pri reševanju te neprijetnosti je, da najdemo sprožilce, kot so kofein, alkohol, sladkor ali začinjena hrana, in jih čimbolj omejimo. Situacijo gotovo poslabša stres, zato se ga naučimo učinkovito uravnavati z vajami čuječnosti in različnimi sprostilnimi tehnikami. Preizkušeno pomaga tudi dobri domači žajbljev čaj in pa prehrana, bogata s fitoestrogeni: stročnice, zlasti soja, laneno seme, polnozrnata žita, sezam… Lan je sploh prava superhrana, saj nas oskrbi še z tako pomembnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami omega-3, magnezijem in vlakninami, ki nam bodo zagotovo uredile prebavo, pa še pomagale uravnavati krvni sladkor in holesterol. Le dovolj moramo piti zraven, saj lan posrka ogromno vode. Torej 2 jušni žlici sveže mletega lanenega semena za zajtrk, za upravičeno dober občutek, da smo naredile nekaj koristnega za svoje zdravje.

Se pa dogajajo tudi drugačne zgodbe. Na primer moji stranki, ki si je tekom coachinga zastavila cilj boljše organizacije svojega življenja, v službi in zasebno, da bi tako imela več časa zase. Predvsem je hotela poskrbeti za svoje zdravje z rednim gibanjem. A napredek je bil vse prepočasen, saj je bila ves čas utrujena, pri hoji se je takoj zadihala in komaj se je vlekla iz dneva v dan. Ko sva raziskovali, kaj se ji dogaja, sem ugotovila, da ima izredno močne in podaljšane menstruacije (tudi po 14 dni), kar prinaša znatno izgubo krvi. Vzrok se večinoma skriva v pomanjkanju progesterona in v njegovem neravnotežju z estrogenom (stanje estrogenske dominance), tako pogostem v času predmenopavze. Vseeno sem ji svetovala pregled pri ginekologu, ki pa je bil b.p. Laboratorijski izvid krvi je pričakovano pokazal slabokrvnost in jasen je bil vzrok njenih težav. Pričela je jemati kapljice konopljike (Vitex agnus-castus) za uravnoteženje hormonov, izboljšala je prehrano, dodala sirup z železom in v nekaj mesecih je bila spet polna energije in volje za spremembe. Šport 5-krat tedensko ni bil več izziv in iz hoje je kmalu napredovala v rahel tek, dokler je ni zasvojilo planinarjenje. Najbrž je odveč povedati, da je zdaj pri 50-tih bolj polna energije, kot ko je bila dve desetletji mlajša.

Hormonske spremembe menopavze pa lahko spodbudijo tudi našo potrebo po preoblikovanju ustaljenih vzorcev v odnosu do sebe in sveta, ki nas obdaja. Sprašujemo se, ali nas delo izpolnjuje, nam daje občutek zadovoljstva, krepi občutek lastne vrednosti in ponuja izzive, s katerimi razvijajmo svoje talente. Še več, začnemo se spraševati, zakaj smo na svetu, kaj je naše življenjsko poslanstvo. Spreminjajo se naši cilji in s tem osebne vrednote, ki vodijo življenjske odločitve.

To obdobje torej od nas zahteva nova znanja in veščine ter veliko mero prilagodljivosti.

A opogumlja nas, da vemo, da je menopavza popolnoma naraven proces in da je v naših genih zapisano, kako jo preživeti v dobri formi in polne energije. Na tej poti nismo same, temveč v družbi milijonov drugih žensk, ki sočasno doživljajo spremembe. Mogoče kakšnih posebnih težav sploh ne bomo imele, a žal se jim večina žensk ne uspe izogniti. Lahko pomembno vplivajo na naše občutke in razpoloženje, toda obstaja velik izbor načinov, kako si pomagati. In ker je izkušnja vsake ženske edinstvena, si lahko vsaka posameznica poišče sebi prilagojene rešitve. Potrebne je le nekaj vztrajnosti in eksperimentiranja.

Pomembno se je zavedati, da je pred nami še vsaj tretjina življenja, zato je pravi trenutek, da začnemo dolgoročno skrbeti za svoje zdravje. Z upadanjem hormonov, zlasti estrogena, namreč izgubljamo njegov zaščitni učinek na zdravje kosti, srčno-žilnega sistema, umske sposobnosti in kvaliteto spolnega življenja. Torej je skrajni čas, da vložimo več energije in pozornosti v 4 stebre našega zdravja in dobrega počutja: kvalitetno prehrano z dovolj tekočine, redno gibanje, dovolj spanja in čas namenjen sproščanju. Če bomo zdaj poskrbele zase, bomo tudi me lahko pri 80-tih tekle maraton. Ali pa zaplesale strastni tango.

V znanju je moč. Ko se bomo naučile več o menopavzi in spremembah, ki nam jih prinaša, bomo lahko spet samozavestno vzele življenje v svoje roke.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.