5 smernic za uspešno doseganje ciljev

Jan 24, 2018

Kakšno je kaj tvoje popotovanje skozi letošnje leto?

Si ga tudi ti začela z novoletnimi zaobljubami ali si se uspešno izognila temu običaju?

Kot pove Wikipedija, so namreč novoletne zaveze tradicija že tisočletja, vsaj od Babiloncev dalje. Večinoma so bile to obljube in daritve bogovom (in mogoče je bila realizacija takrat boljša zaradi strahu pred božjo jezo). Dandanašnji pa je tako, da jih je večina prelomljenih že v prvih mesecih leta, pa najsi gre za zdravo prehranjevanje, hujšanje, prenehanje kajenja, več časa posvečenega družini, več gibanja ali pozitivnejše razmišljanje. Lahko so bili cilji zastavljeni preveč ambiciozno, niso bili dovolj jasno določeni ali pa so zahtevali preveč sprememb življenjskih navad naenkrat.

Pravzaprav se nam težave pri doseganju željenega dogajajo ves čas. Tako kot si ves čas zastavljamo cilje, majhne in velike, pogosto že nezavedno. Lahko se nam zdi prav novo leto prilika, da pometemo s preteklostjo in se odločimo za spremembe v odnosih, v karieri, v skrbi za zdravje ali za osebnostno rast. In ko svoje zaveze že v par mesecih prelomimo, obupamo, da jih bomo sploh kdaj dosegli. Ali pa se zavemo, da si vsako novo leto zastavljamo stare cilje.

Pogosto me pokličejo ženske, ki se počutijo nesrečne v svojem telesu. Najpogosteje se počutijo slabo, ker so se s prehodom v srednja leta zredile. Seveda bi rade shujšale. Na prvi pogled zgleda cilj pravi. A kaj hitro ugotovimo, da so preizkusile že celo vrsto diet ter pri vsaki obupale v boju s tehtnico, ki ni hotela pokazati zaželenih rezultatov. Pot naprej nas potem vodi skozi raziskovanje, kaj se pravzaprav skriva za željo po hujšanju. Običajno je to iskanje zadovoljstva samih s seboj. Za to pa ni nujen boj s tehtnico in lastnim telesom. Pomaga nekaj nežnosti in prizanesljivosti do sebe. Vsakodnevne prave odločitve glede gibanja, prehrane in spanja. Sprejemanje lastnih čustev in postavljanje ciljev, skladnih z lastnimi vrednotami. Kajti naše vrednote, kar nam je res pomembno in česar si zares želimo, so tisti pravi motivator za spremembe.

V resnici pa je prav vsak trenutek v življenju lahko pravi, da stopimo na pot sprememb.

Pravi za pogumen, svež začetek. In ta bo lažji, če upoštevamo smernice za učinkovito postavljanje ciljev, ki nam bodo dali fokus in motivacijo:

  1. Bistveno je, da zapišemo svoj namen pozitivno, torej brez besedice NE, da bo čustveno privlačen. Tako svoj um in energijo usmerimo v stvari, ki si jih želimo, ne pa tiste, ki se jim hočemo izogniti. Ko rečem »Ne misli na roza slona!« , lahko stavim, da si pomislila nanj ;-) Možgani so pač narejeni tako, da imajo težavo z nikalnico pred opisi dejanj. Torej namesto »Ne bom več kadila!« raje »Ko bom želela prižgati cigareto, bom najprej šla na 20- minutni sprehod.« Poiščimo pozitivna nadomestna dejanja za tista, ki jih želimo opustiti. Preizkusimo različne možnosti, dokler ne najdemo prave.
  2. Cilji morajo biti takšni, da si jih res želimo, da občutimo zagnanost in strast. . Ne sme nas gnati strah, temveč globoka potreba, ki nas vsako jutro vzdigne iz postelje. Poiščimo različne pozitivne učinke doseganja ciljev, tako imajo možgani več razlogov, da si tega želijo. Ravno tako v mislih stopnjujmo bolečino ali izgubo, ki jo bomo morali prenašati, če cilja ne dosežemo. Tako bomo zmanjšali občutek truda v primerjavi z zaželeno nagrado. Doseganje cilja nas tudi ne sme oropati vseh malih radosti življenja. Če smo se odločile shujšati, bo dovolj upoštevanje pravil zdrave prehrane v 90%, vsake toliko pa lahko malo pogoljufamo in utešimo poželenje po svoji najljubši jedi. Ne gre za perfekcionizem, gre za ravnotežje. Ohranjanje vsaj dela drobnih užitkov, ki nam dosti pomenijo, nam bo ohranilo tudi dolgoročno motivacijo.
  3. Cilj naj ima jasne koristi za nas osebno, vsaj dolgoročno. Če gre le za »moral bi«, ko želimo spremeniti stvari na sebi, ki nam niso všeč ali kjer nismo dovolj dobri, le zaradi pričakovanj okolice, to res ni vznemirljivo. Če nam cilje postavljajo drugi ali neka splošna prepričanja, je to stresno in hitro prinese izgubo motivacije. Hkrati pa nam tudi čisto altruistični cilji, kot je nesebična pomoč drugim, lahko prinašajo koristi zadovoljstva in izpolnjenosti, če le izvirajo iz naše globoke želje, da bi pomagali ljudem okrog nas.
    Včasih se nam zdi, da lahko nekaj dosežemo le na en način. Poskusimo se vživeti v to, kako se želimo počutiti ob dosežku, in raziščimo različne poti za doseganje teh občutkov. Mogoče bomo našli način, ki bo enostavnejši od naših visoko postavljenih, prezahtevnih sanj. Tako si marsikdo od nas potihoma želi preteči maraton. A zelo verjetno nas bo z občutkom zadovoljstva, zavestjo, da smo naredili nekaj koristnega zase, navdal že hiter enourni sprehod. Brez tveganja hude izčrpanosti. Z pogostimi občutki zadovoljstva bomo svojo fizično aktivnost lažje stopnjevali.
  4. Cilj nam mora predstavljati izziv, biti mora ravno prav izven našega dosega, da se moramo zanj potruditi in stopiti iz cone ugodja. Potrebujemo cilje, ki navdihujejo in izzivajo, ki zahtevajo naš trud, sicer se hitro pričnemo dolgočasiti. Cilje, ki zahtevajo dosledno delo, našo zavezanost in občutek odgovornosti. Tudi doseganje velikih stvari lahko razdelimo v majhne korake, v navade in rituale vsakdana, ki nas počasi vodijo do dolgoročnih ciljev.
  5. Naši cilji naj koristijo tudi drugim vpletenim, če namreč ne bodo v njihovem interesu, nam bodo hitro začeli metati polena pod noge. Naredimo preizkus njihove ekološke sprejemljivosti, to pomeni, da ocenimo učinke, ki jih bo sprememba imela na življenje nas in tistih okrog nas. Predvsem pa naj bodo v skladu z našimi vrednotami in prepričanji.

Morda nas doseženi cilj ne bo trajno osrečil. Mogoče si bomo postavili novega, še zahtevnejšega. A ker gre pogosto kaj narobe, se bomo spotoma naučili premagovati ovire, življenjske neuspehe ter težka čustva. Odločilno je namreč, kako se s tem spopadamo, ko iščemo zadovoljstvo v življenju.

Včasih je cilj prevelik za naš trenutni način življenja. Lahko vključuje spremembo navad, tudi več naenkrat, kar je izredno težko in terja čas, pa še hitro nam skočijo na pot omejujoča prepričanja, vzorci razmišljanja in ostali notranji saboterji. Takrat je pravi trenutek, da si poiščemo učinkovito podporo, nekoga, ki nam bo pomagal ohranjati vizijo in premagovati vzpone in padce vsakdana. Potrebujemo akcijsko orientirano partnerstvo, ki ga lahko poiščemo v krogu prijateljev ali pa v podporni skupini, takšni v živo ali pa virtualni na Facebooku. S preizkušenimi tehnikami nam lahko pomaga tudi coach. S takšno podporo mnogo lažje dosežemo tisto, kar si resnično želimo.

Ponujam ti takšno akcijsko orientirano partnerstvo, tu sem, da te spodbujam in podpiram, da skozi proces coachinga in svetovanja dosežeš tisto, kar si resnično želiš.

Magdalena

- Tvoja vodnica skozi menopavzo

V kolikor želiš več informacij o programih in metodi dela me lahko pokličeš po telefonu, da se dogovoriva za brezplačno 10 minutno posvetovanje. Vesela bom tudi tvojega SMS sporočila.

030 641 663

Prvi koraki preko e-pošte

Zate pripravljam tudi praktične nasvete, ki jih lahko (bolj ali manj) redno prejemaš preko e-pošte.